«من باکرگیام را در ۱۵ سالگی از دست دادم. من و دوستپسرم فکر میکردیم عاشق هم هستیم اما وقتی رابطهجنسی ما شروع شد، همه عشقی که به هم داشتیم خراب شد. من احساس میکردم که او دیگر علاقهای به وقت گذراندن با من ندارد -- او فقط میخواست با بدن من وقت بگذراند.» -- سارا، دانشجو
.
«کاش کسی بود که وقتی دبیرستانی بودم در گوشم بخواند که خودداری کنم. از آن دوران بود که فعالیت جنسی من شروع شد، حتی نمیخواهم دیگر به سالهای دبیرستان و دانشگاه فکر کنم. کاش میتوانستم آن را برای همسرم نگه دارم.» -- علی، یک شوهر ۲۶ ساله
در مباحث مربوط به فعالیت جنسی نوجوانان، بیشتر به خطرات بارداری و بیماریهای مقاربتی پرداخته شده است و کمتر به خطرات احساسی آن اشاره میشود. این یک مشکل است زیرا عواقب مخرب روانی روابط موقت جنسی بسیار جدی و واقعی هستند. آگاهی از آنها میتواند به جوانان کمک کند تصمیمات بهتری بگیرند و از فعالیت جنسی پیش از ازدواج خود جلوگیری کنند.
این به آن معنا نیست که باید عواقب فیزیکی روابطجنسی ناپایدار را کوچک بشماریم، بارداری اتفاقی است که زندگی افراد را تغییر میدهد. بیماریهای مقاربتی -- که الان تعداد آنها به بیشتر از ۲۰ بیماری میرسد -- سلامت و حتی زندگی را از افراد میگیرد. درست است که استفاده از کاندوم این خطرات را کاهش میدهد اما قادر به از بین بردن آنها نیست. حدود ۱۵ درصد از بزرگسالانی که برای پیشگیری از بارداری از کاندوم استفاده میکنند، طی یکسال با بارداری مواجه میشوند. استفاده مداوم و درست از کاندوم میتواند تا ۸۵ درصد از ابتلا به بیماریهای مقاربتی مثل ایدز جلوگیری کند اما این فقط به شرطی است که در ۱۰۰ درصد مواقع فرد از آن به درستی استفاده کند. استفاده مداوم از کاندوم میتواند تا ۵۰ درصد ابتلا به کلامیدیا -- که علت بخش عمدهای از ناباروریها در خانمهاست -- را کاهش دهد. و تعداد کمی از افراد هستند که استفاده مداوم و درست از کاندوم داشته باشند.
بااینکه شواهدی وجود دارد که ۱۰۰ درصد استفاده از کاندوم خطر پاپیلوماویروس انسانی -- علت تقریباً کلیه سرطانهای رحم در خانمها -- را کاهش میدهد، اما خطر عمدهای باقی میماند. بعضی بیماریهای مقاربتی فقط از طریق تماس پوست با پوست در کل ناحیه تناسلی که فقط بخش بسیار کوچکی از آن با کاندوم پوشانده میشود، قابل انتقال هستند.
برای انسانها رابطهجنسی چیزی بیشتر از جسم است. بُعد احساسی و روانی رابطهجنسی است که آن را برای انسانها خاصتر میسازد. همه موجودیت انسانی ما -- ذهن، جسم و احساسات -- در رابطهجنسی درگیر میشود. به همین دلیل است که صمیمیت جنسی عواقب بسیار قدرتمند احساسی به دنبال دارد.
چرا حرف زدن درمورد آسیبهای احساسی روابطجنسی اینقدر سختتر است؟
وقتی دانشجویان هاروارد، یک قانون و نظام سرسخت جنسی به زندگی خود دادند، روابط و عملکرد تحصیلی آنها بهبود یافت.
از یک طرف، بیشتر ما قبلاً هیچ نوشتهای در این جنبه از رابطهجنسی مطالعه نکردهایم. والدینمان هیچ حرفی در این باره با ما نزدهاند. رسانهها عواقب احساسی رابطهجنسی را نشان نمیدهند و درواقع در فیلمهای غربی رابطهجنسی بدون هیچ عواقبی معرفی میشود. و دسترسی نوجوانان به کاندوم و قرصهای ضدبارداری هیچ محافظتی از آنها دربرابر عواقب احساسی رابطهجنسی به عمل نمیآورد.
خیلی از بزرگسالان وقتی میخواهند درمورد اینکه چطور رابطهجنسی زودهنگام میتواند شخصیت و سلامت نوجوانان را به خطر بیندازد، صحبت کنند، حرف کم میآورند و با کلیگوییهایی مثل «تو خیلی بچهای»، «هنوز برای آن آمادگی نداری» یا «به اندازه کافی بالغ نشدهای» حرفشان را تمام میکنند.
بعضی از عواقب احساسی رابطهجنسی زودهنگام -- مثل احساس پشیمانی -- این روزها بیشتر مورد توجه قرار گرفته است. در یک تحقیق که در سال ۲۰۰۴ انجام گرفته بود، از نوجوانان سوال شد «اگر قبلاً رابطهجنسی داشتهاید، آرزو میکنید که کاش کمی دست نگه میداشتید؟» پاسخ دو سوم این نوجوانان مثبت بوده است.
زمان زیادی است که عواقب احساسی رابطهجنسی شناخته شده است. دکتر آرمند نیکولی، پروفسور روانشناسی در دانشکده پزشکی هاروارد در مورد تحقیقی که در دهه ۶۰ میلادی انجام گرفته بود، اینطور میگوید:
«زمان زیادی بعد از انقلاب جنسی نبود که متخصصین پزشکی متوجه شدند که این آزادی جنسی جدید منجر به فاجعهای روانشناختی میشود. ما شروع به تحقیق بر روی دانشجویان هاروارد کردیم که از پوچی و ناامیدی شکایت میکردند.
بین هوشیاری اجتماعی آنها و اخلاقیاتی که در زندگی خصوصی خود رعایت میکردند، شکافی وجود داشت. آزادی جنسی جدید موجب پوچی روابط و احساس حقارت نفس میشد. بسیاری از این نوجوانان درگیر روزمرگی و مرگ شده بودند.
وقتی بعضی از آنها از نسبیگرایی اخلاقی به یک سیستم از ارزشهای مشخص -- که شدیداً بر سبک زندگی بدون موادمخدر و روابطجنسی تعریفشده تکیه داشت -- تغییر جهت دادند، گزارش کردند که روابط آنها با جنس مخالف و همچنین روابط آنها با همسالان خود، والدینشان و همچنین عملکرد تحصیلی آها بسیار تقویت شده است.»
تحقیق هاروارد، در کنار نشان دادن تاثیرات منفی روابطجنسی بدون تعهد، همچنین نشان میدهد که افراد میتوانند تصمیم به تغییر رفتار جنسی خود گرفته و از فواید و مزایای آنها بهرهمند شوند.
این خطرات در افراد مختلف متفاوت است. بعضی از عواقب احساسی کوتاهمدت اما بااینحال جدی هستند. بعضی از آنها طولانیمدتتر هستند و حتی به ازدواج و بچهدار شدن افراد نیز کشیده میشود. تصور بسیاری از این خطرات روانی تا زمانیکه خود فرد تجربه نکند دشوار است. در همه موارد، تاثیرات احساسی تحربیات جنسی نباید سبک شمرده شوند. لحظهای فکر کردن به ما یادآوری میکند که مشکلات احساسی میتواند تاثیرات مخربی در توانایی افراد برای داشتن یک زندگی شاد و مفید داشته باشد.
اجازه بدهید به ۱۰ مورد از بدترین خطرات احساسی از فعالیت جنسی زودهنگام اشاره کنیم:
برای خیلی از جوانانی که فعالیت جنسی خود را آغاز کردهاند، ترس از بارداری یا ابتلا به بیماریهای مقاربتی یک استرس احساسی جدی به شمار میرود.
یک دختر دبیرستانی در این رابطه میگوید:
«خیلی از دوستانم را میبینم که تست بارداری از داروخانه تهیه میکنند. آنها خیلی نگران هستند و هر ماه دلهره دارند که مبادا باردار شده باشند. من که تابحال رابطهجنسی نداشتهام خیلی از این بابت راحت و آسودهام.»
راسل هانکه، پزشک، در این رابطه میگوید:
«خیلی از نوجوانان را میبینیم که بعد از اولین تجربه جنسی خود با نگرانی و استرس بسیار پیش دکتر میروند و میخواهند که آزمایش ایدز برای آنها انجام شود. برای خیلیها همین مسئله کافی است که دیگر سراغ اینگونه روابط نروند.»
هم پسرها و هم دخترها ممکن است بعد از رابطهجنسی دچار پشیمانی شدید شوند اما دخترها در این رابطه آسیبپذیرتر هستند.
«وقتی دختری با پسری رابطهچنسی برقرار میکند چه اتفاقی میافتد؟ احساس نزدیکی دختر به پسر بیشتر میشود. ممکن است فکر کنید برای پسر هم باید همین اتفاق بیفتد، اما نه. لزوماً اینطور نیست.»
تحقیقات یک تفاوت جنسیتی را در این زمینه نشان میدهد: «زنها معمولاً برای تقویت رابطه خود و بالا بردن صمیمیت آن رابطهجنسی برقرار میکنند درحالیکه مردها اکثراً برای لذت جنسی این کار را میکنند.»
دختری که به رابطهجنسی به چشم توجه و محبت نگاه